Errichel

Conversion of Farmhouse to Restaurant and letting bedrooms

Errichel is a farmhouse at the centre of a group of buildings that had been converted over time for holiday letting use. The building still acts as the centre of operations of the farm but has the addition of a roundhouse and a gallery that could be developed into other uses. Our work involved the change of use and creation of a destination restaurant, with commercial kitchen and letting bedrooms, a new entrance and ancillary accommodation, and the linking of all of this together mostly within the existing buildings. The restaurant is the regional winner “best eating experience” in the 2018/2019 Scottish Thistle Awards.

The design centred upon the journey from arrival to dinner of the guests and those staying in the bedrooms and other houses in the estate. A new principal entrance was created leading via a reception hall and viewing windows into the kitchen, towards the central library. The library became the central space for guests for pre-dinner drinks, meetings or post dinner coffee. It is accessible directly from the roundhouse and gallery, that becomes the 30-seat cover restaurant.
To allow guests to access the restaurant from the letting bedrooms above, the existing stair case was reversed giving direct access to the library also. A new circular stair was built to the front of the house in a round extension, for escape purposes.

The creation of a fully functioning catering kitchen was installed within the former ground floor rooms of the farmhouse, with new openings into the roundhouse restaurant. A prep kitchen was created within the new extension to the West, that forms the primary access into the restaurant with viewing windows and the ability to be used as a cook’s school.
In order to accommodate the toilet facilities required along with the services and utility facilities, the main central heating system was relocated and linked to a central timber biomass boiler system located in another building within the estate. Ventilation equipment for the kitchen was located within the roof space extracting to new chimneys and flues, to ensure the bedrooms are not disturbed in this peaceful rural location.

These works created a new rural destination restaurant that is highly praised and proving exceptionally successful on a national level. Wedding receptions are able to be held within the grounds as the kitchen open directly outside to a Westerly facing courtyard, as well as creating employment and developing the family run business.

Location

Aberfeldy

Year

2014