Strone

This site formed part of croft land, and was of poor agricultural quality, unuseable by the crofter and surplus to his requirements. The application was granted within the curtilage of existing adjacent buildings, and a de-crofting application was obtained. The house is designed to be a low impact steading of traditional form, in H shaped plan. Unfinished, scotchlarch which will weather was used which would allow the whole building to be read rooted within the landscape. The roof was incorporated with Photovoltaic and Solar Thermal Panels together with a woodburning/multifuel stove linked to a back boiler. The house is designed to be flexible enough for whole life living, making best use of its location and orientation for passive solar design and sitting within its historic environs adjacent to the Cairngorms National Park.

Location

Newtonmore, Inverness-shire

Year

2015